2014-05-12

Podium

Podium

De educatieve campagne 'Niet in het riool' leert inwoners van de Gemeenten Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Westland, Midden-Delfland en ingezetenen van het Hoogheemraadschap van Delfland hoe zij goed om kunnen gaan met het riool. Wat mag er wel en vooral niet in het riool en waar moet het dan wél heen? Met acties op straat, een lesmodule, persbenadering en de inzet van Facebook en Twitter wordt de doelgroep een handelingsperspectief geboden voor juist rioolgebruik. Josine Pieters van Podium Communiceren | Beleven | Leren vertelt over de opdrachtstelling en de samenwerking met Lawine.

OPDRACHTSTELLING

Podium vroeg Lawine een ontwerp te maken voor een campagne huisstijl en diverse campagne uitingen, zoals de campagnewebsite 'Niet in het riool', de digitale lesmodule Riool in de klas, campagneposters, advertenties, flyers, infographic, buttons en een wc-bril-kleurplaat.
Lawine is hier goed in geslaagd


WERKWIJZE

De uitdaging in de project was om een complexe boodschap te vertalen naar heldere en toegankelijke middelen, liefst zonder tekst. Het doel was om ook minder talige inwoners van de regio te bereiken en een handelingsperspectief te bieden: vet en vezeldoekjes horen niet in het riool thuis maar in de afvalbak of vetkliko, medicijnen breng je naar de chemokar of milieustraat. Lawine is hier goed in geslaagd en  heeft een opvallende en frisse ‘retro’ look gegeven aan de campagnemiddelen.

REACTIE

Het was voor Podium en Lawine even zoeken naar de juiste vorm, omdat we veel wilden vertellen. Het verzoek van de opdrachtgever was om de uitingen een frisse en positieve uitstraling te geven, met een retro tintje maar wel van nu. Uit die wens is het gebruik van blauw – geel –bruin met frisse strakke iconen voortgekomen. Het was prettig om samen met Lawine te kunnen sparren over deze ontwerppuzzel.


RESULTAAT

Hoewel de campagne nog loopt en we nog geen eindresultaten hebben, zijn de reacties erg positief en is de campagne inmiddels opgepikt door de site duurzaamdoen.nl van de overheid en vele andere instanties, onderwijsportals en de pers.

Kijk in de portfolio voor een impressie.